Een maand lang spelen in hetzelfde thema, lukt dat wel? Nou, natuurlijk niet 24/7. Er moet natuurlijk ook nog worden gegeten en geslapen. En vergeet buitenspelen niet, ook hartstikke belangrijk. Maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind. In dit artikel een aantal tips!

1️⃣ Doseer

Het is natuurlijk leuk om de hele speelkamer klaar te zetten in het thema, maar dan ben je er ook in één keer doorheen. Bouw het thema dus langzaam op. Zet eerst wat sensorische materialen klaar en laat je kind zelf een speelsetting uitvinden hiermee. Of begin met een knutsel en zet daarna andere spullen neer.

2️⃣ Lees het voorleesboek op verschillende manieren voor

Kun je variëren in toon of stemmetjes, vragen stellen over het verhaal of je kind dingen laten zoeken?

3️⃣ bouw regelmatig een nieuwe wereld met sensorische materialen 

Als je een bak hebt met sensorische materialen, waarin je een speelwereld in het thema hebt gebouwd, haal deze dan na een paar dagen weer helemaal leeg. Laat ‘m leeg en laat je kind de bak weer invullen. Of maak ’s avonds zelf een speelsetting en zet deze klaar voor de volgende ochtend.

4️⃣ Maak samen een knutsel in het thema

En kijk vervolgens of je het resultaat kunt laten meespelen met de andere materialen.

5️⃣ Varieer in ‘gereedschap’ bij de sensorische materialen

Van bakjes en pincetten tot prikkers en zeefjes. En van lepels tot lintjes. Er is van alles te verzinnen en uit te testen op dit materiaal.

6️⃣ Kijk eens in de kast

Kijk eens of je nog andere spulletjes, knuffels of materialen die in het thema passen? Voeg ze gedurende de maand 1 voor 1 toe. En natuurlijk kunnen de favoriete actiefiguren van je kleine ook prima meespelen. Spiderman, Elsa, Blaze… ook die vinden kinetisch zand of waterparels fantastisch!

7️⃣ Zoek buiten de deur naar activiteiten in het speelthema

En ben je het binnen zat? Kijk dan eens of er buiten de deur leuke activiteiten te doen zijn in het thema. Bijvoorbeeld in de natuur, de speeltuin of een bijpassend museum. Past het thema niet helemaal bij de activiteit? Dan gaan de hoofdpersonen uit het thema (denk aan de dino’s, astronauten of walvissen) gewoon ‘op schoolreis’ met jullie mee.

Heb je een aanvulling op dit rijtje? Laat het weten in de comments, dan breiden we het samen uit!